Bapa paling gembira anak dapat masuk MRSM siap buat knduri, akhirnya men4ngis kec3wa tak dapat hantar akib4t kemal4ngan

BERITA kejayaan anak terpilih untuk menyambung pengajian di sekolah berasrama sudah pasti menggembirakan setiap ibu bapa.

Tapi sudah jadi kebiasaan apabila hari yang dinanti-nantikan tiba, berat hati ibu bapa untuk melepaskan anak hidup berdikari di asrama.

Situasi sama terjadi kepada Zulkfli Mohamad, 39, yang mana video dia sedang mena4ngis sambil memelvk anak perempuannya Damia Syifa, 13, yang akan masuk ke sekolah berasrama viral di TikTok.

Ketika dihubungi mStar, Syafira Eira, 30, yang merupakan adik ipar kepada lelaki ini memperincikan kisah di sebalik video tersebut.

“Anak saudara saya dapat beberapa panggilan sekolah berasrama tapi dia pilih untuk ke MRSM (Maktab Rendah Sains Mara). Ayah dia paling teruja apabila dengar berita tu sampai tempah makanan untuk sedekah kepada saudara mara, jiran dan rakan tempat kerja.

“Tapi tiga hari sebelum Ramadan lalu, abang ipar kemal4ngan jalan raya masa nak pergi tempat kerja. Kereta yang nak masuk simpang tiba-tiba berhenti meng3jut, abang ip4r tak sempat nak elak.

VIDEO:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Eira bersama anak saudaranya, Damia Syifa.

“Dia terl4nggar belakang kereta sampai terpel4nting. Tul4ng bahagian paha dia pat4h. Abang ipar terp4ksa dapatkan raw4tan dekat hospital masa bulan puasa,” imbasnya yang senang disapa Eira.

Bercerita lanjut, Eira berkata, selepas kemal4ngan tersebut abang ip4rnya mula geli$ah kerana memikirkan nas1b tidak dapat menghantar anaknya ke MRSM yang mana pendaftarannya dijadualkan pada 11 April.

Malah, lelaki tersebut yang bekerja di klinik pergig’ian di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu ini meminta agar doktor mempercepatkan proses dan tarikh memasukkan besi pada bahagian tul4ng yang pat4h.

Begitulah kasih seorang ayah… tegas dalam mendidik tapi apabila melibatkan momen macam ni dengan anak, gugvrlah air mata dia.

SYAFIRA EIRA

“Anak saudara dah nak masuk asrama jadi bapa dia mula runs1ng sebab masih dekat hospital jadi dia minta doktor masukkan besi cepat sikit supaya boleh pulang untuk tengok anak dia masuk asrama. Nasib baik permintaan dipertimbangkan oleh doktor jadi dia sempat jumpa anaknya.

“Masa hari anaknya nak masuk ke sekolah, ayah dia nampak sedih dan d0wn sangat. Mungkin teringat kenangan dengan anak sendiri yang tak pernah berpisah sejak kecil. Apabila anak dah besar kena belajar berdik4ri masuk asrama pula.

Abang ipar Eira tidak mampu menahan seb4k tatkala melepaskan anaknya ke asrama.

“Lagipun mungkin dia sed1h sebab tak dapat hantar sendiri. Momen penting macam ni dia tak boleh nak rasai sebagai bapa hantar anak pergi ke MRSM. Anak dia tak nak tunjuk sedih depan ayah walaupun nampak daripada wajah tu nak n4ngis apabila tengok ayah menang1s,” kata Eira sambil menambah dia sendiri menghantar Damia Syifa ke MRSM bersama ibunya.

Perkongsian Eira di TikTok ternyata mengundang seb4k para warga maya.

Tidak menyangka perkongsiannya menerima pelbagai reaksi di ruangan komen, dia menyatakan bahawa momen tersebut hanyalah untuk simpanan perib4di sahaja.

Perkongsian Eira di TikTok mengundang seb4k warga maya.

“Apabila tengok abang ip4r menang1s tu buatkan saya rasa sed1h pula jadi saya pun terus rakam situasi tu. Saya pun tak nak men4ngis seorang diri jadi saya kongsikan dekat TikTok.

“Tapi apa yang boleh saya katakan, begitulah kasih seorang ayah. Dia teg4s dalam mendidik tapi apabila melibatkan momen macam ni dengan anak, gugvrlah air mata dia.

“Saya simpan video tu dekat media sosial supaya tersemat kenangan anak saudara saya tu tak hilang andai kata telefon saya r0sak. Biar dia semangat nak belajar apabila tengok video tu dan ingat mem0ri tu sampa bila-bila,” jelas Eira lagi.

Komen Netizen:

Sumber : mstar,ttk

Facebook Comments

Be the first to comment on "Bapa paling gembira anak dapat masuk MRSM siap buat knduri, akhirnya men4ngis kec3wa tak dapat hantar akib4t kemal4ngan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*