Peni4ga r1ndu nak berniaga di pasar, jual online serba tak kena… TikTok kena s3kat, pelanggan pula main-main – “Nak simp4n duit sambut baby”

ADA hari untung, ada hari rugi.

Begitulah lumr4h yang dilalui setiap peniaga dalam usaha mereka untuk mencari rezeki.

Menurut peniaga baju, Che Kamaruddin Che Pa, 30, dia juga berdepan dengan cabar4n g3tir sehingga terduduk memikirkan nasib diri dan keluarga.

Kata bapa kepada tiga cahaya mata itu, dia sudah 10 tahun berniaga pakaian di pasar, namun segalanya berubah sejak p4ndemik C0vid-19 melanda lebih setahun lalu.

“Dulu saya berniaga di pasar dalam 10 tahun. Saya berniaga di pasar pagi, pasar malam, ekspo dan macam-macam lagi. Tapi sejak Perint4h Kawal4n Pergerak4n (PKP), saya berniaga secara online.

“Saya buat live dalam Facebook. Sekejap jadi, sekejap tidak. Ada orang report kepada Facebook. Kemudian saya buat live dalam TikTok, akaun saya kena s3kat selama tiga hari.

“Saya tak tahu masalah apa sehingga TikTok kena s3kat. Sewaktu tengah berniaga live, tiba-tiba ia terp4dam. Saya jadi t4kut untuk buat live selepas ini, r1sau akaun TikTok dis3kat lagi,” ujarnya kepada mStar.

Selain kekangan itu, Che Kamaruddin juga turut berhadapan dengan sikap segelintir pelanggan yang tidak s3rius untuk membeli sehingga menyusahk4n dirinya.

Menurut anak kelahir4n Kelantan itu, dia sedih apabila diperlakukan sedemikian, namun menganggap ia sebagai satu cabar4n yang terp4ksa dit3mpuhi demi mencari sesuap nasi.

“Ada yang WhatsApp kata nak baju, bila saya dah siap packing dalam plastik, mereka buat senyap dan tak bayar sampai ke sudah. Ada yang tak balas WhatsApp, ada yang bl0ck saya terus.

“Macam dia main-main. Saya s3dih dan k3cewa kerana p3nat sangat. Ada barang yang saya dah bungkus, terp4ksa buka balik sebab pelanggan buat senyap tak nak bayar.

“Kalau tak nak, tak jadi mas4lah. Maklumkan awal-awal. Kadang-kadang mereka nak mainkan kita. Tapi saya maafkan, saya anggap ia bukan rezeki saya bila mereka khi4nat macam tu.

“Saya minta, kalau boleh jangan main-main. Saya pun tiada pekerja. Saya berniaga secara live sambil dibantu isteri dan anak,” ujarnya yang kini menetap di Taiping, Perak.

Menurut Che Kamaruddin lagi, dia rindu suasana berniaga di pasar seperti zaman sebelum pand3mik dan berharap semuanya kembali pulih tidak lama lagi.

Tambahnya lagi, dia juga kuat meneruskan perniagaan biarpun dil4nda dug4an demi anak-anak serta isteri yang kini s4rat h4mil tujuh bulan.

“Kalau nanti dah boleh buka pasar dan berniaga macam dulu, saya akan teruskan juga jual secara online. Walau apa pun dugaan live, saya tetap bersemangat demi anak.

“Selain tiga anak, isteri saya kini sedang h4mil tujuh bulan. Alhamdulillah, rezeki cahaya mata. Saya berniaga nak simpan duit untuk sambut baby tak lama lagi,” ujarnya yang pernah berniaga ikan di tepi jalan pada tahun lepas.

Menurut Che Kamaruddin lagi, dia juga menyimpan hasrat untuk menjadi usahawan berjaya dan mahu membantu golongan susah di luar sana.

“Saya cuma nak teruskan hidup dan mahu perniagaan terus maju. Bila dah kaya, saya juga nak tolong orang sus4h. Sesiapa yang beri semangat, saya tak pernah lupa.

“Saya cuma nak jaga orang tua, nak jaga anak-anak. Biar orang buat kita, tapi Allah tetap akan beri rezeki, InsyaAllah,” ujarnya lagi.

Sumber:mstar

Facebook Comments

Be the first to comment on "Peni4ga r1ndu nak berniaga di pasar, jual online serba tak kena… TikTok kena s3kat, pelanggan pula main-main – “Nak simp4n duit sambut baby”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*