Sambut birthday di PKRC, ibu t3rkejut bagaimana kek idam4n anaknya sampai ke pengetahuan fr0ntliners – “Saya kata nanti buat bila balik rumah”

DEWAN DG di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) di Serdang, Selangor pada Isnin bergema dengan lagu hari jadi menerusi pembesar suara.

Menerusi video yang dikongsi di laman sosial, sekumpulan petugas kesihatan (frontliners) memakai peralatan perlindung4n diri (PPE), membawa sebiji kek dan beberapa biji belon.

Apa yang pasti kejut4n itu membuatkan seorang kanak-kanak yang juga sal4h seorang penghuni di Pusat Kuar4ntin dan R4watan C0vid-19 (PKRC) di Maeps tersenyum riang.

Ibu kepada kanak-kanak bertuah itu, Nor Ashikin Baharudin berkata, dia tidak menyangka sekumpulan frontliners di PKRC membuat kejut4n buat anaknya, Muhammad Aidan Nukman Noor Azman yang meny4mbut ulang tahun ke-4 pada Isnin.

Wanita berusia 43 tahun itu memberitahu, dia dan anaknya bersama lima lagi ahli keluarga dimasukkan ke PKRC Maeps selepas disahkan p0sitif C0vid-19.

“Hari Ahad, anak saya Aidan cakap yang dia nak potong kek untuk birthday. Dia kata nak kek yang ada hiasan macam padang bola, ada pemain bola kata atas kek. Saya kata okay, nanti buat bila balik rumah.

“Anak saya peramah, rajin tegur dan suka bercerita dengan makcik-makcik yang kuar4ntin kat Maeps. Sampaikan frontliners pun tahu dia tering1n potong kek birthday,” katanya kepada mStar.

Kek hari jadi yang disediakan oleh frontliners.

Nor Ashikin yang merupakan peniaga di Tanjong Karang, Selangor berkata, reaksi yang ditunjukkan anak keenam daripada tujuh beradik itu turut menggambarkan bahawa dia tidak menyangka hari jadinya dikejutk4n dengan kek dan belon gara-gara berada di pusat ku4rantin.

“Anak saya tercengang tapi sangat gembira dengan kejut4n tu. Dia suka makan kek, lebih-lebih lagi kek coklat. Kebetulan kek coklat yang frontliners bawakan untuk anak saya.

Aidan seorang kanak-kanak ceria dan suka bercerita.

“Aidan (panggilan anak) kata kek tu sedap, terima kasih frontlines sebab bagi kek kat Aidan. Memang kami terharu dari mana mereka sempat carikan kek birthday.

“Pagi dah bagi buku mewarna, jajan dan nyanyikan lagu birthday, petang dipasang pula lagu birthday satu dewan dengar siap bawa kek dan belon-belon,” ujarnya sambil menambah mereka sekeluarga dijangka dibenarkan pulang pada Jumaat ini.

Nor Ashikin (kanan) bersama Aidan.

Sementara itu, salah seorang frontliners yang membuat kejut4n itu, Anusieah Abdullah, 23, berkata, dia dan rakan-rakan setugas dipertemukan dengan kanak-kanak berkenaan menerusi pemeriksaan rutin harian di PKRC.

“Dia petah bercakap, jadi kami sembang-sembang. Dia bercerita beritahu hari ini (Isnin) birthday dia… dia teringin nak kek, kek ada ‘padang bola’ (hiasan).

“Mak dia kata dari awal birthday dia nak sambut ada kek. Saya syif pagi, jadi hanya mampu beri apa yang ada berupa goodies biasa yang tersedia. Ada jajan dan buku mewarna.

“Dia okay bila kami kata tak ada kek sebab tak ada kedai kat sini. Dia cakap tak apa, dapat tu pun dah cukup. Kami ters3ntuh dengan rendah diri dia walaupun masih kecil,” katanya yang berpengalaman sebagai petugas kesihatan selama lebih dua tahun.

Tasya (kiri) bersama rakan setugas berbual dengan Aidan.

Lebih mesra disapa Tasya, dia memaklumkan mengenai tel4tah kanak-kanak yang m3ncuit hati itu kepada penyelianya, Engku Nazri Engku Mansor yang kemudian menempah kek.

“Kami order kek dan belon dan datang kat dia dan maknya pada pukul 4 petang sambil pasang lagu hari jadi di Dewan DG Maeps. Dia memang happy.

“Siap ajak saya jalan-jalan pusing dewan sebab nak tunjuk kat orang yang dia dapat goodies. Kami happy sebab dapat menggembirakan orang yang menjalani kuar4ntin. Kami nak mereka rasa dihargai,” katanya.

Sumber:mstar

Facebook Comments

Be the first to comment on "Sambut birthday di PKRC, ibu t3rkejut bagaimana kek idam4n anaknya sampai ke pengetahuan fr0ntliners – “Saya kata nanti buat bila balik rumah”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*