“Keb4lkah Anda?” – Betty Banafe Bawa Lebih Ramai Bek4s P3nghuni Rumah Bonda Buat L4p0ran P0lis

Pelakon Betty Banafe menerusi laman Instagram nya t4mpil mend3dahkan lap0ran p0lis susul4n telah pun dibuat oleh beberapa bek4s penghuni Rumah Bonda, selepas k3s pend3r4aan anak istimewa kur4ng up4ya (0KU) Sindr0m D0wn dikenali sebagai adik Bella menjadi tumpu4n dalam negara.

Betty Ded4h Dokumen Peribadi

Bek4s Penghuni Disimpan Oleh

Rumah Bonda

Menurut Betty atau nama sebenarnya Betty Ibtisam Abu Bakar Banafe,42 yang dilihat berada di hadapan Balai P0lis Setapak, Kuala Lumpur, barangan peribadi bek4s penghuni rumah kebajikan tersebut seperti telef0n bimbit, wang, sijil kelahiran, kad pengenalan serta d0kumen berkaitan mereka juga telah disimpan oleh pengasasnya, Siti Bainun .

“Kebalk4h anda kali ini?? Kita lihat dan tunggv hasil pen4mpilan ramai lagi bek4s p3nghuni rumah bonda. Apakah lap0ran p0lis mereka semua juga merupak4n fitn4h keatas pengasas rumah perlindung4n tersebut? Bukan itu sahaja, pengasasnya juga men4han barangan peribadi berupa handphone, duit, dokumen ic dan sijil kelahiran dan document bek4s penghuni tersebut. Kami merasak4n sus4h sangat mendapat kerjasama untuk menuntut h4k mereka, bek4s penghuni #gedungpenyiks4an” teg4s Betty

Dimana Dan4 Tajaan Yang

Diperolehi?

Dalam pada itu, pelakon ini turut mempersoalkan beberapa tindak4n kej4m rumah kebajik4n tersebut yang dilihat membuatkan penghuni nya berasa lebih tert3kan selain tidak menj4ga kebajik4n mereka. Malah, Betty turut tertanya mengenai d4na tajaan yang diperolehi oleh badan kebajikan tersebut yang sepatutnya diperuntukk4n buat penghuni Rumah

“Kenapa men4fikan h4k mereka? Kau tahu tak mereka masih tr4uma dan t4kut dengan keteg4san dan kekejam4n pengasas rumah tersebut. Sampai bila kau nak men4fikan k3s pend3r4an ini.. Semua orang tak perfect.. Semua orang buat s4lah.. Mereka bukan buat jen4yah berat lain pon.. Hanya h4mil je luar nikah.. Kenapa meny1ksa dan menghvkum mereka ment4l dan fizik4lnya? Kalau kau pernah jadi ibu, kau akan faham perasaan mereka yang m3nyusu, menjalank4n p4ntang dan perubah4n horm0n dalam badan. Sampai ada yang bent4n dan mer0yan. Nak bvnuh diri”

“Pengurus4n h4ncur, tak ada pr0per pekerja, mengharap remaja je di tugask4n memasak, menyapu, menyuci dan menjaga ke4manan rumah di sana.. Semua di lakukan di antara mereka yang m3nghuni rumah tr4nsit ini!! Dan kau kenak4n lagi bayar4n untuk berp4ntang pada mereka ini, walaupun banyak barang4n spons0r pant4ng masuk. Ada yang sampai b4yar bulan untuk tinggal di situ? So d4na yang kau dapat untuk apa ya?? Banyak soalan soalan lagi nak ku persoalkan di sini.. Allah itu ada.. #justiceforbella” katanya lagi

 

Menjengah ke ruangan komen,pengikut Betty dan rakan-rakan selebriti seperti Zoey Rahman,Zahida Rafik, Catriona Ross, Azza Elite, Nad Zainal serta ramai lagi meng4gumi akan semang4tnya untuk meneg4kkan keadil4n buat adik Bella.

Malah, mereka turut menitipk4n doa agar kebenaran dapat t3rbukti tidak lama lagi.

Sumber:murai.my

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Keb4lkah Anda?” – Betty Banafe Bawa Lebih Ramai Bek4s P3nghuni Rumah Bonda Buat L4p0ran P0lis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*