Pegvam Ini Beritahu Apa Yang Abang Rider Boleh Buat Jika Dikasarl Mungkln B0leh Buat 0wner Kedal Ksal

PETALING JAYA – Polis mengesahkan telah menerima lap.oran berkenaan keja.dian seorang penghantar makanan yang dip.ukul di sebuah kafe semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Superintendan Ku Mashariman Ku Mahmood berkata, berdasarkan lap.oran itu m.angsa telah mend.akwa dirinya dit.ampar di bahagian leher kiri oleh pemilik kafe tersebut.

“Kejad.ian berlaku apabila pemilik kafe berse.lisih faham dengan penghantar makanan (m.angsa) berkaitan kelewatan dalam menguruskan penghantaran makanan yang telah dipesan hingga menyebabkan pelanggan memb.atalkan pesanan mereka.

“M.angsa telah dit4mpar di bahagian leher sebelah kiri serta mengh.alau ma.ngsa keluar dari kafe,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Ku Mashariman berkata, kedua-dua pihak telah membuat laporan polis kerana video rakaman kejadian telah tular di laman sosial.

Peguam Ini Kongsi Cerita Rider Serta Hak Yang Perlu Diketahui

“Kak, nah terlebih seringgit ni”, hulur adik yang menghantar makanan Food Panda kepada saya. Eh, dik. Apa pula terlebih. Kan RM 25.10. Akak bagi RM 26 ni. Betul lah kan”. Dia jawab “Eh, kak. 10 sen je. Takkan saya nak kira kak. Takpelah kak”. Baik hati adik ni. Sampai bagi senyuman, tidak berkira pula

Saya senyum. “Terima kasih dik. Tak apa, hari ini biar akak yang lebihkan”. Begitulah bert.olak ansur. Bagus kalau semua yang begini.

Saya memang selalu pesan Food Panda. Erm, k.antoi jarang masak! Haha. Jadual terlalu sibuk kadangkala. Tidak sempat. Jadi Food Panda ini sangat serasi dengan rumah kami. Hujung minggu sahaja kalau sempat masak. (Masih nak cerita yang saya masak. Haha)

Kerana selalu sangat, jadi setiap minggu pelbagai ragamlah rider kami jumpa. Alhamdulilah, semuanya baik-baik belaka. Belum pernah ada pengalaman yang tidak baik.

Sehinggakan anak saya yang baru berusia 2 tahun, seronok sama-sama mengambil penghantaran dari uncle dan aunty Food Panda. “Hai! Abam!”, Nadra suka menyapa mereka. Selalu sapaan anak saya itu disambut mesra oleh rider Food Panda

Setiap kali, saya lebihkan mengikut pesanan yang saya buat dan juga duit tunai yang ada dalam tangan. Ada lebih saya share.

Gambar Sekadar Hiasan

Pernah sekali, saya dihubungi oleh seorang rider “Kak, saya minta maaf ni. Saya bakal lambat. Sebabnya saya dah dapat no.tification tempahan akak. Saya dah sampai restorannya tapi saya sampai, dia tak siap lagi. Dia suruh tunggu 20 minit. Saya pergi tempat lain dulu ya kak. Lama saya nak tunggu ni”.

“Baiknya kamu bagitahu. Kadang-kadang bila time sibuk akak tunggu sejam lebih dari masa yang ditetapkan. Tapi terima kasihlah ya bagitau supaya akak pun tak tertunggu-tunggu”. Bagus kalau begini.

Pernah sekali, ada saudara-mara datang, saya sehingga buat dua pesanan dari dua restoran. Saya minta pembantu rumah, saya yang bayarkan. Rupa-rupanya tersilap bayar, terkurang pula dalam RM 3 kerana k.eliru dengan restoran lagi satu.

Kemudian rider call saya, baik pertuturannya. Dia mulakan dengan salam “Awak dah terkurang bayar saya RM 3”. Saya betul-betul minta maaf, saya minta dia patah balik. Dia kata, tak apa saya halalkan dan dia teruskan dengan pesanan lain.

Saya mera.yu datang balik kerana entah berapalah satu rumah yang dia dapat. Ple.ase!Plea.se! P.atah balik. Dia p.atah balik dan saya berikan lebih daripada itu. Alhamdulilah. Baik-baik semuanya.

Memang tidak patut video rider Food Panda yang kena t.ampar. Apalah sehingga mena.mpar orang? Men.ampar orang adalah kes.alahan dibawah Se.ksyen 323 Ka.nun Kes.eksaan, jadi jika rider itu buat adu.an dan k.es ini juga tular. Maka yang men.ampar itu akan boleh diambil ti.ndakan dan dihadapkan ke ma.hkamah.

Kepada rider-rider diluar sana, terima kasih kerana memberikan khidmat kepada kami. Betapa saya rasa rider-rider begini telah memberikan kesenangan dan kemudahan kepada kehidupan kita yang terlalu sibuk.

Ketahuilah sekiranya rider dik.asari, kalian juga punya hak untuk membuat la.poran polis. Jika dim.aki, diu.gut, dis.erang, dilang.gar lari, kalian masih juga punya hak. Cuma jangan ambil u.ndang-u.ndang ditangan sendiri dengan sama-sama meny.erang. Teruskan bertanya dan ketahui hak kalian, insyallah ada jalannya.

Semogalah kalian sentiasa dilindungi, dielakkan daripada kece.lakaan dijalan raya dan sentiasa diberikan rezeki yang murah dan berhadapan dengan penjual dan pelanggan yang baik-baik.

Teruskan usaha kalian mencari rezeki demi untuk diri sendiri dan keluarga! Kalian hebat kerana sentiasa berusaha untuk bekerja.

Kredit : Kosmo/FBNorZabetha via OM

 

Facebook Comments

Be the first to comment on "Pegvam Ini Beritahu Apa Yang Abang Rider Boleh Buat Jika Dikasarl Mungkln B0leh Buat 0wner Kedal Ksal"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*