Isteri Tidak Ada Hak Ke Atas KWSP Suami Jika Suami Men1nggal. Isteri Kena Tahu

Macam-macam pandangan net1zen tentang 2% dari gaji suami masuk KWSP isteri, ada yang setuju dan ada yang tidak setuju. Tetapi kebanyakan wanita mestilah setuju. Lelaki pula ada yang setuju dan ada yang tak setuju.

Yang setuju, bagus sebab duit pot0ngan itu nanti adalah tetap milik kita, bukan milik orang lain, tak perlu risau.

Itupun masih ramai yang gunakan KWSP untuk pelbagai perkara lain yang dibolehkan. Sehingga menyebabkan tidak ramai mempunyai wang persaraan yang mencukupi ketika bersara.

Lagipun, kalau ikutkan tugas seorang suri rumah sangat b3rat. Kena bangun awal pagi, masak, kejvtkan anak dan suami, sediakan makanan, basuh baju, sidai baju, angkat baju, lipat baju, jaga anak, mandikan anak, susvkan anak, kemas rumah, bvang sampah, hantar anak sekolah, ambil anak sekolah, beli barang dapur, masak, memb3bel, tidurkan anak.

Jadi anggaplah 2% caruman KWSP itu sebagai penghargaan dari seorang suami terhadap peng0rbanan isteri.

Buat golongan yang banyak sangat pert1kaikan pasal 2% KWSP itu, anda pernah tak fikirkan kalau sitvasi suami men1nggal tapi isteri tak berh4k pun ke atas KWSP suami? Haaa, kalau masih sama-samar jemput baca perk0ngsian Puan Herda Johan ini.

Maksud Penama Dalam KWSP

Akak baru baca status kawan akak tentang isteri tak berh4k dapat bayaran KWSP jika suami men1nggal dvnia walaupun penama adalah isteri.

Jadi akak pun search laa apa maksud penama dalam kwsp tu? Bukan semua suami s3dar atau tahu atas perkara ni dan tak semua suami pun nak cerita.

Walaupun penamanya ialah isteri tapi isteri hanya sebagai pem3gang am4nah dengan mendapat bayaran tapi ia akan di agihkan mengikut far4id.

Bahasa mudahnya nak bagi senang urusan duit tu masuk akaun kita je pastu kita kena bahagikan pada w4ris yang layak. Pendek cerita ISTERI DAN ANAK TAK DAPAT 100%.

Kalau camtu fungsi penama KWSP tu apa?

Penama tu hanya sebagai wasi/pentadbir yang urus bayaran/duit KWSP tu. Pendek cerita sebagai pemegang am4nah. Kita hanya p3gang duit tu je pastu kena bahagi dengan waris lain.

PENAMA BUKAN H4K MIL1K MUTL4K PEN1NGG4LAN KWSP TU.

Penama ni bagi memudahkan urvsan pembayaran terus kepada penama jika berlaku kem4tian pada ahli. Kalau takda penama, pihak w4ris kena dapatkan svrat kvasa tadbir. Makan masa dan k0s pulak. Lepas tu akan di agihkan ikut far4id.

Kalau isteri atau anak si m4ti ambik semua maknanya dia makan h4rta b4til! Menj4wab la kat akh1rat nanti.

Ambil Tahu Apa Itu Penama

Tapi abang akak dah bahagi % siap dalam penama? Lagi susah. Jadi lebih baik seorang penama. Jika di bahagi % pun masih tak di guna pakai dan tetap k3na ikut FAR4ID (untuk orang isl4m). Pastu jika si m4ti berhutang, kena s3ttle dulu dengan duit tu bakinya pula di bahagikan ikut far4id.

Ramai yang tak tahu benda ni terutama surirumah-surirumah yang tak bekerja. Malah suami sendiri pun tak jelas. Mereka ingat, penama tu sebagai penerima 100%. Sebenarnya bukan!

Bukan g1la h4rta. Tapi ini penting. Suri-suri semua, bincanglah dengan suami demi masa depan.

Suami mana nak biarkan isteri dan anak mer3mpat kalau jadi apa-apa kan? Bukan semua suami mampu nak carum takaful untuk diri sendiri bagi kemudahan masa depan (tapi sebaiknya kena ada). Jadi hanya harapkan simpanan KWSP jelah.

Jadi suami-suami, silalah HIB4H kan KWSP tu untuk keperluan isteri dan anak jika k0rang takda satu hari nanti. Ada caranya. Boleh h1bah ke unit Aman4h atau H1bah Takaful.

Ini bertujuan untuk kegunaan isteri selesaikan hvtang suami yang tertvnggak dan keperluan kehidupan isteri dan anak kemudian hari.

Banyak cerita kita dengar, suami men1nggal, isteri terpaksa tanggvng hvtang sedia ada dek kerana tak boleh tuntut sebab perkara ni.

Dan ada juga sebab harta, waris terdekat sanggup lupakan d4rah daging sendiri dan menuntut hak masing-masing. Akhirnya anak isteri si m4ti jadi m4ngsa.

Rambut sama hitam hati lain-lain. Bila mata hati s3tan dah terbuka luas, n4fsu pun bers4rang, d4rah daging sendiri pun tak heran dah.

Tu sebab kenapa ‘2%’ potong KWSP suami tu dicadangkan. Bukan sebab g1la harta tapi demi kelangsvngan hidup isteri dan anak jika suami dah takda.

Fikir-fikirkanlah Akh1rat Sama

Info ni bukan nak menakvtkan surirumah tapi kita wajib kena tahu supaya jelas.

Sedikit pesanan Puan Herda kepada kaum mak-mak di luar sana, untuk persediaan awal mintalah suami c4rum takaful sebagai back-up. Jika tak mampu ranc4nglah dari sekarang kewangan kita.

Luahnya lagi, dia pun dah mula sedar bab ni sebab 4jal m4vt hanya Allah yang tentukan. Bila dah tak ada, urusan dunia bukan hal si m4ti dah. Lagi-lagi bila suami dah takda si isteri sendiri menanggvng anak-anak untuk teruskan kehidupan. Nak tak nak hidup kena teruskan hidup.

Nota kaki:

Akak bukan ejen takaful atau unit trvst. Akak cuma surirumah yang ‘bdoh’ dan kena belajar! Apa yang akak share ni untuk c3lik mata surirumah supaya jangan duduk saja dan tunggu. Buat tind4kan untuk masa depan. Jika info yang akak k0ngsikan ni tak betul silalah beri penj3lasan lebih lanjut y.

Sumber: MPress

Facebook Comments

Be the first to comment on "Isteri Tidak Ada Hak Ke Atas KWSP Suami Jika Suami Men1nggal. Isteri Kena Tahu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*