Mak Dia, Isteri Dan Anak Dihiina Masyarakat. Kerana Apa? Kerana Ada Ahli Keluarga Mereka Dijangkiiti COVlD

Umum mengenali cikgu Mohd Fadli Salleh adalah seorang aktivis masyarakat yang sering tampil membantu insan-insan yang kurang bernasib baik.

Malah cikgu Fadli juga sering berkongsi di Facebook beliau tentang kisah realiti yang berlaku dalam masyarakat, terutama mereka yang datang kepadanya untuk memohon bantuan.

Terbaru, beliau menceritakan nasih yang dialami oleh pesakit COVlD dan ahli keluarga terlibat yang menjadi mngsa hiinaan jiran-jiran dan masyarakat hanya kerana keluarga terbabit disahkan posiitif virus berbah4ya itu.

Berikut perkongsian cikgu Fadli;

Kes COVlD Malaysia dah cecah 3 angka dan KL Selangor Putrajaya pun dah kena PKPB. Sadiis sekali. Sian rakyat tau. Aduhai politik oh politik.

Tapi ada berita lebih sedih. Sisi gelap yang ramai orang tak tahu.

Seorang pesakiit COVlD yang sudah sembuh memberitahu ada rakannya di wad hospital menghadapi ujian yang hebat.

” Virus COVlD ni tak sakiit, yang sakiit adalah hati saya sekarang ni !!”

Mak dia, isteri dia, anak-anak dia telah diabaikan oleh jiran-jiran. Dipulau dan dipandang hiina oleh masyarakat.

Kerana apa? Kerana ada ahli keluarga mereka dijangkiti COVlD. Allahu

Kawan-kawan. Kontak rapat pesakiit COVlD perlu kuarantin 14 hari, tak boleh keluar rumah, tak boleh beli barang basah, tak boleh semuanya.

Sepatutnya jiran datang bantu, tapi sebaliknya berlaku

Masa ini sangat-sangat perlu bantuan jiran-jiran tapi sebaliknya berlaku.

Mungkin ada antara kita bila dapat tahu ada jiran-jiran kita yang positif COVlD, rasa macam panik. Takut nak dekat. Risau-risau kita pula yang berjangkit.

Mereka ini harus dijauhi. Perlu disisihkan. Jangan begitu. Mereka yang dijangkiti COVlD pun tidak minta jadi begini.

Hari ini hari mereka, esok lusa entah hari kita pula. Bersimpatilah, bantu lah mana yang patut. Mereka tetap manusia.

Baru ini, seorang bekas pesakiit COVlD, Tuan Haji Zaini Atan dari ada menulis sebuah buku yang menggambarkan penderitaan, kesakiitan, perasaan yang beliau hadapi sepanjang berada di wad isolasi hospital selepas dijemput oleh ambulan di rumah.

Allah masih sayangkan beliau. Dalam keadaan masih trauma, beliau kuatkan diri untuk berkongsi dengan kita semua pengalaman sebenar beliau dari mula dijangkiti virus jah4t COVlD sehingga beliau sembuh 100%.

Kita masih belum menang. Saya sendiri sudah pun membacanya. Best, penuh dengan debaran, tauladan, kasih sayang, peringatan, kata nasihat dan tips. Cukup rasa semuanya.

Sumber: FB Mohd Fadli via asia kini

Facebook Comments

Be the first to comment on "Mak Dia, Isteri Dan Anak Dihiina Masyarakat. Kerana Apa? Kerana Ada Ahli Keluarga Mereka Dijangkiiti COVlD"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*