“Patut Di SembOr Di Tangan,Bukan Kat Skrin..” -Mesin ATM R0sak, Juruteknik Ini Ded@h Puncanya Berkaitan C0vid-19!

DALAM musim wab4k berbah4ya ini, sudah pasti semua orang t4kut untuk dijangk1ti C0vid-19.

Lebih-lebih lagi wab4k tersebut boleh mengundang m4ut yang sehingga kini menyebabkan ratusan ribu ny4wa melayang.

Pada awal penul4ran C0vid-19, dapat dilihat orang ramai melakukan pembelian p4nik. Produk laris sudah tentu t0peng muka, sarung tangan dan hand sanitizer.

Situasi ini sekaligus mengundang rasa tidak keru4n dalam kalangan masyarakat terutama dalam hal penjagaan kebersihan diri.

Tempoh hari, ada yang mengadu penggunaan hand sanitizer telah mengakibatkan kulit menggelup4s dan menjadi kering, malah ada juga kes yang menunjukkan tangan mereka terbak4r kerana menggunakan cecair tersebut ketika berada di dapur.

Hal yang sama berlaku apabila hand sanitizer itu disapu pada peralatan lain.

Menurut perkongsian yang dimuat naik di Facebook Ishak Abu Jamin, dia memberitahu rakannya yang bekerja sebagai juruteknik ATM (automated teller machine) mengelvh kerana kebelakangan ini mesin tersebut kerap r0sak.

 

Member kerja repair ATM mengeluh, netizen ni rajin sgt smpi sanitize skrin ATM ngan keypad..Korg xyah bt rajin sanitize…

Posted by Ishak Abu Jamin on Monday, April 13, 2020

Posting Ishak di Facebook pada Selasa mendapat perhatian netizen.

Ishak memberitahu rakannya mengelvh kerana pelanggan bank menyembur hand sanitizer di skrin ATM dan bukannya di tangan.

“Hand sanitizer patut disembur di tangan, bukan pada skrin.

“Pakai hand sanitizer ketika sebelum dan selepas menggunakan ATM sudah memadai,” ujarnya.

Tambahnya lagi, hand sanitizer yang mengandungi alk0hol menyebabkan skrin mesin ATM mengalami g4ngguan.

“Bila touch screen tu disembur cecair alk0hol, ia menyebabkan board di dalam r0sak.

“Bukan sahaja menyus4hkan pengguna lain untuk melakukan urusan bank, juga juruteknik ATM kerana perlu membaiki skrin,” tambah lelaki tersebut.

Posting yang dimuat naik Ishak pada Selasa telah mendapat 2,800 perkongsian dan 640 tanda suka daripada netizen yang majoriti bersetuju dengan kenyataan tersebut.

Orang awam dinasihati untuk memakai hand sanitizer pada tangan sendiri dan bukannya disembur pada skrin mesin ATM.


Gambar sekadar hiasan. Foto: Bernama

“Ni akibat terlalu obses dengan hand sanitizer, dah menyus4hkan pengguna lain,” tulis seorang pengguna Facebook.

“Semalam aku ada nampak orang buat macam ni, over betul dia,” kata seorang wanita.

“Ni pentingnya kena tahu fungsi sesuatu benda. Bukannya main bantai je s3mbur kat semua benda,” tambah netizen lain.

Sumber: Mstar via media video viral

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Patut Di SembOr Di Tangan,Bukan Kat Skrin..” -Mesin ATM R0sak, Juruteknik Ini Ded@h Puncanya Berkaitan C0vid-19!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*