“Tak BersaIah Langsung Nasi, Gula dan Minyak Tu”- Mengarut! Dr Say Dedah Mitos Nak Kurus

Pengacara Tanya Doktor, Dr. Say Shazril mendedahkan pengambilan nasi, gula dan minyak dalam makanan harian tidak saIah jika hendak menurunkan berat badan.

Menurut Dr. Say tiga jenis makanan itu bukan punca berat badan naik , namun cara pengambilannya menentukan kesihatan badan seseorang.

“Nak kurus? Jangan ambil nasi, gula dan minyak. Mengarut!

“Biasa dengar Iarangan atas ni kalau korang nak kuruskan badan? Maka korang pun tadah melolong tanpa mempersoalkan kenapa.

“Mari saya tanya balik, korang rasa korang boleh tahan tak, hidup tanpa nasi, gula dan minyak selama-lamanya? Kalau boleh mai mesej nama saya bagi gula sepaket free.

“Tak bersalah langsung pun nasi, gula mahupun minyak tu. Yang bersaIah sekarang adalah bila korang ambil nasi, gula dan minyak melebihi keperluan harian badan,” tulisnya.

Dr. Say berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Tambah Dr. Say lagi, untuk mengamalkan gaya hidup sihat, tiga jenis makanan itu perlu diambil dengan cara yang betul.

“Nasi dan gula adalah karbohidrat yang merupakan sumber utama untuk menjana tenaga supaya otak dan org@n lain boleh berfungsi dengan baik. Minyak yang baik adalah lemak tak tepu yang penting untuk jana tenaga, melindungi org@n, hasilkan hormon, bantu penyerapan vitamin dan banyak lagi.

“Macam mana nak tau keperluan harian badan? Boleh google je “daily calorie requirement” tapi kalau korag jenis nak mudah macam saya yang tak pernah kira calorie sepanjang hidup, ikut ja saranan @kementeriankesihatanmalaysia #sukusukuseparuh iaitu suku nasi, suku lauk & separuh sayur-sayuran dan buah-buahan. Nak kurus pun biarlah sihat dan seronok,” kongsinya lagi.

Entri tersebut mendapat perhatian pengikutnya yang gembira dengan pendedahan mitos tersebut.

Dr Say muncul dalam Tanya Doktor sebagai hos bersama Lisa Surihani yang ditayangkan setiap hari Khamis jam 9 malam di saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (123).

 

View this post on Instagram

 

Topic : Nak Kurus? Jangan Amik Nasi, Gula & Minyak. MENGARUT! Biase dgr larangan atas ni kalau korg nk kuruskan badan? Maka korg pun tadah melolong tanpa mempersoalkan kenapa. Meh sy tanya balik, korg rasa korg boleh tahan tak, hidup tanpa nasi, gula & minyak selama2nya? Kalau boleh mai dm nama sy bagi gula sepaket free. Tak bersalah langsung pun nasi, gula mahupun minyak tu. Yang bersalah skang adalah bile korg amik nasi, gula & minyak MELEBIHI KEPERLUAN HARIAN BADAN. Nasi & gula adalah karbohidrat yg merupakan sumber utama tuk menjana tenaga spy otak & organ lain bley berfungsi dgn baik. Minyak yg baik adalah lemak tak tepu yg penting tuk jana tenaga, melindungi organ, hasilkan hormon, bantu penyerapan vitamin & bnyk lg. Mcm mane nk tau keperluan harian badan? Bley google je “daily calorie requirement” tp kalau korg jenis nk mudah mcm sy yg xpernah kira calorie sepanjang hidup, ikut ja saranan @kementeriankesihatanmalaysia #sukusukuseparuh yakni suku nasi, suku lauk & separuh sayur2an+buah2an. Nk kurus pun biarlah sihat & seronok. Pantang itu ini mau jd mcm sy suatu masa dahulu yakni “KOYAK aka MEROYAN”. Seronok raseny sb lama dh sy xshare tips kesihatan. #schoolingbysay is backkk

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Sumber : Gempak

Facebook Comments

Be the first to comment on "“Tak BersaIah Langsung Nasi, Gula dan Minyak Tu”- Mengarut! Dr Say Dedah Mitos Nak Kurus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*